HIDROKSITIROZOLIO,ESANČIO YPAČ TYRAME ALYVUOGIŲ ALIEJUJE, NAUDA SVEIKATAI

  • Naujienos
Ankstyvojo derliaus alyvuogių aliejus

Hidroksitirozolis yra vienas iš 25 aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejuje esančių fenolinių junginių, kurie atlieka svarbų vaidmenį užkertant kelią lėtinėmis ligoms.

Viduržemio jūros dieta  jau seniai buvo tiriama dėl jos naudos sveikatai ir sąsajos su stebėtinu regiono gyventojų ilgaamžiškumu.

Daugybės daržovių, ankštinių augalų ir vaisių bei santykinai mažesnis raudonos mėsos suvartojimas buvo laikoma pagrindine šio reiškinio priežastimi.

Tačiau Perudžos universiteto Italijoje biochemijos profesorius Tommaso Beccari teigia, kad priežasčių yra daugiau. Viena iš pagrindinių poveikio žmonių sveikatai priežasčių yra gausus hidroksitirozolio vartojimas.

„Jo buvimas Viduržemio jūros dietoje sustiprina bendrą sveikatą stiprinantį poveikį“, – teigia T. Beccari.

Hidroksitirozolio yra įvairiuose maisto produktuose, kurie yra Viduržemio jūros dietos pagrindas.

„ Pagrindiniai mitybos šaltiniai yra aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus , alyvuogės, alyvuogių pasta ir alyvuogių lapų ekstraktas“, – sakė Beccari.„ Šiuose maisto produktuose gausu hidroksitirozolio, kuris labai prisideda prie naudingo ir sveiko Viduržemio jūros regiono dietos profilio.

Be aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus ir iš alyvuogių pagamintų produktų, kai kurie vynai ir vaisiai, pavyzdžiui, vyšnios, taip pat yra hidroksitirozolio šaltiniai.

Kaip hidroksitirozolis veikia žmonių sveikatą

Hidroksitirozolis yra vienas iš tūkstančių fenolių , natūraliai randamų augaluose. Dėl savo savybių jis yra vienas naudingiausių antioksidantų tarp fenolių ir kitų sveikų aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus komponentų.

Jo biologinis prieinamumas net 99 procentai, o tai reiškia , kad žmogaus organizmas įsisavina beveik visą vartojimo metu gaunamą hitroksitirozolį .

Dešimtmečius mokslininkai tyrinėjo hidroksitirozolio poveikį sušvelninant ar net užkertant kelią lėtinėms ligoms, tokioms kaip širdies ir kraujagyslių ligos, neurodegeneraciniai sutrikimai, vėžys, diabetas ir plaučių patologija.

„ Hidroksitirozolio tyrimas prasidėjo XX amžiaus pabaigoje , nes vis labiau buvo domino Viduržemio jūros dietos nauda sveikatai“, – sako Matteo Bertelli, biotechnologas ir bendrovės „Magisnat“, tiriančios natūralias Viduržemio jūroje dietoje esančias molekules.

„ Dešimtojo dešimtmečio pradžioje hidroksitirozolis buvo nustatytas kaip pagrindinė alyvuogių aliejaus sudedamoji dalis, todėl buvo pradėti intensyvesni jo savybių ir galimo pritaikymo tyrimai“, – pridūrė jis.

Nuo tada moksliniai tyrimai išaiškino jo molekulinius mechanizmus, biologinį prieinamumą ir terapinį potencialą užkertant kelią ir gydant lėtines ligas.

Hidroksitirozolio vaidmuo užkertant kelią lėtinėmis ligoms

Hidroksitirozolis, stiprus antioksidantas ir priešuždegiminis agentas, yra labai svarbus užkertant kelią ir gydant lėtines ligas.

” Apsauginis hidroksitirozolio poveikis pasireiškia jo gebėjimu sunaikinti laisvuosius radikalus bei sumažinti oksidacinį stresą, moduliuoti uždegiminius atsakus ir pagerinti įvairias ląstelių funkcijas”, – sakė Beccari.

Dešimtmečius trukę tyrimai leido mokslininkams nustatyti kai kuriuos svarbius mechanizmus, kuriuos sukelia hidroksitirozolio vartojimas.

“Veikdamas uždegiminius procesus, hidroksitirozolis padeda sušvelninti lėtinį uždegimą, sukeliantį lėtines ligas”, – sakė Beccari.

Hidroksitirozolio priešuždegiminės savybės slopina uždegimą skatinančių molekulių gamybą. Daugeliu atvejų lėtines ligas sukelia lėtinis uždegimas, besitęsiantis daugelį metų ir sukeliantis sunkias ligas.

” Priešuždegiminis hidroksitirozolio poveikis padeda sušvelninti šį procesą ir taip sumažinti ligos išsivystymo riziką”, – sakė Beccari.

” Be to, hidroksitirozolis veikia ląstelių signalizacijos būdus, genų ekspresiją ir fermentų veiklą, paveikdamas daugybę fiziologinių procesų”, – pridūrė jis.

Vykdomi tyrimai siekiant ištirti papildomą hidroksitirozolio poveikį.

Tyrimai rodo, kad jis gali pagerinti apsaugą nuo neurodegeneracinių procesų, moduliuoti imuninį atsaką, slopinti vėžio ląstelių dauginimąsi ir reguliuoti medžiagų apykaitos sutrikimus.

Be to, tyrimai parodė, kad hidroksitirozolio vartojimas pagerina endotelio funkciją, kuri atlieka esminį vaidmenį širdies ir kraujagyslių sveikatai.

Vartojant hidroksitirozolį, plečiasi kraujagyslės, sustiprėja kraujotaka ir sumažėja endotelio disfunkcijos, pagrindinio širdies ir kraujagyslių ligų vystymosi veiksnio, rizika.

” Tikslūs mechanizmai, kuriais grindžiamas šis poveikis, yra aktyviai tiriami, siekiant išnaudoti visą terapinį hidroksitirozolio potencialą”, – sakė Bertelli.

Hidroksitirozolis kaip maisto papildas

Unikali fenolio prigimtis paskatino mokslininkus ištirti naujas farmacines formules ar maisto papildus, kurių pagrindą sudaro hidroksitirozolis.

Beccari ir Bertelli yra tarp 2020 m. Biotechnology žurnalo paskelbto tyrimo autorių,  tiriančių perspektyvią hidroksitirozolio farmakologinę veiklą.

Bertelli teigė, kad hidroksitirozolio antioksidacinės savybės gali padėti kurti vaistus, mažinančius oksidacinį stresą ir užkirsti kelią susijusioms ligoms arba jas valdyti.

” Be to, dėl jo priešuždegiminio poveikio jis yra perspektyvus agentas sprendžiant su lėtiniu uždegimu susijusias ligas”, – sakė Bertelli.

„ Jau galima įsigyti maisto papildų, kurių sudėtyje yra hidroksitirozolio, o tai pabrėžia jo, kaip natūralaus, sveikatai naudingo junginio, potencialą“, – pridūrė jis.” Šie papildai suteikia koncentruotą hidroksitirozolio dozę, kuri yra alternatyvi priemonė, padedanti panaudoti jo lėtines ligas slopinantį poveikį.”

Vykdomi tyrimai tiria naujas tiekimo sistemas ir formules, kurios optimizuoja hidroksitirozolio biologinį prieinamumą ir veiksmingumą papildų pavidalu.

Hidroksitirozolis ypač tyruose alyvuogių aliejuose (YTAA)

Per pastaruosius kelis dešimtmečius vis daugiau tyrimų patvirtino teigiamą pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus vartojimo poveikį. Be hidroksitirozolio, YTAA sudėtyje yra daug įvairių biologiškai aktyvių junginių.

Tyrėjai tyrinėjo hidroksitirozoliui būdingas savybes, tačiau taip pat nustatė, kad jo buvimas polifenolių gausiame alyvuogių aliejuje sustiprina kitų naudingų junginių poveikį.

“YTAA vartojimo poveikis yra daugialypis, o hidroksitirozolis vaidina svarbų vaidmenį apibrėžiant šiuos privalumus”, – sakė Beccari.

„ Jis veikia sinergiškai su kitais YTAA biologiškai aktyviais junginiais, tokiais kaip oleino rūgštis ir polifenoliai, o tai padidina bendrą su jo vartojimu susijusią naudą sveikatai“, – pridūrė jis.

Atsižvelgiant į šias savybes, hidroksitirozolio poveikis labai prisideda prie bendro naudingo ankstyvojo derliaus alyvuogių aliejaus vartojimo poveikio.

” Jo buvimas sustiprina YTAA antioksidacinį ir priešuždegiminį potencialą, todėl jis yra vertingas komponentas užkertant kelią ir gydant lėtines ligas”, – sakė Beccari.

Atsižvelgiant į pagrindinį alyvuogių aliejaus vaidmenį sveikatai, mokslininkai daugelį metų paskelbė keletą metodų, leidžiančių įvertinti, kiek hidroksitirozolio yra YTAA.

Šiandien šie metodai leidžia aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus gamintojams nustatyti fenolio ir polifenolių kiekį savo produktuose ir kaip jie kinta bėgant metams.

Šiuo metu tik kai kurie gamintojai savo aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus etiketėse nurodo polifenolių kiekį . Vis dėlto YTAA polifenolių kiekis tampa vis aktualesnis vartotojams.

Šaltinis: https://www.oliveoiltimes.com/health-news/exploring-the-health-benefits-of-hydroxytyrosol-in-extra-virgin-olive-oil/121759