KAIP NAUDOTI POLIFENOLIŲ GAUSŲ ALYVUOGIŲ ALIEJŲ?

  • Naujienos
Polifenolių gausus aliejus

Kas yra polifenolių gausus alyvuogių aliejus ?

Polifenolių gausių alyvuogių aliejų kategorijai priskiriami tik aukščiausios kokybės aliejai, kurie atitinka ES reglamento Nr. 432/2012 nustatytus reikalavimus. Polifenolių koncentracija aliejuje yra svarbiausias kriterijus, leidžiantis priskirti produktą šiai kategorijai. Remiantis reglamentu, fenolių koncentacija 20 g produkto turi būti didesnė nei 5 mg. Tyrimais nustatyta, kad kasdien tuščiu skrandžiu vartojant bent 20g tokios ir didesnės polifenolių koncentracijos alyvuogių aliejų, galima pasiekti teigiamo poveikio sveikatai. Taip yra todėl, kad alyvuogių aliejaus polifenoliai padeda apsaugoti kraujo lipidus nuo oksidacinės pažaidos. KIekvienas savo reputacija besirūpinantis daug polifenolių turinčio aliejaus gamintojas stengiasi pranešti pirkėjui, kad jo į rinką tiekiamas produktas atitinka ES reikalavimus, keliamus naudą (poveikį) sveikatai deklaruojantiems produktams. Todėl pravartu ant butelio etiketės ieškoti ”teiginio apie sveikatingumą” simbolio. Jo grafinė išraiška nėra reglamentuota – kiekvienas gamintojas sukuria savo, tačiau dažniausiai simbolį sudaro žodžiai Health Claim ir skaičiai 432 – 2012.

Štai keletas patarimų kaip naudoti polifenolių gausų alyvuogių aliejų ir gauti daugiau naudos sveikatai.

Pasitarkite su gydytoju

Visada būtina pasikonsultuoti su savo gydytoju arba sveikatos priežiūros specialistu, kada į savo mitybą įtraukiate daug polifenolių turintį ypač tyrą alyvuogių aliejų. Natūralios veikliosios medžiagos gali būti labai paveikios ir veiksmingai sąveikauti su jums paskirtais vaistais. Į tai turi būti atsižvelgiama, siekiant geriausio rezultato. Kai kuriais atvejais polifenolių gausus alyvuogių aliejus pagerina receptinių vaistų poveikį. Žmonės yra pastebėjo, kad , pradėję vartoti polifenolių gausų alyvuogių aliejų, jie galėjo sumažinti reikiamą vaistų dozę. Tačiau sprendimo dėl vaistų dozės savavališkai priimti negalima.Tai visada turi būti suderinta su gydančiu arba šeimos gydytoju.

Yra žinoma, kad Oleokantalis – vienas iš fenolinių junginių, skystina kraują. O tai gali turėti įtakos vaistams, jų dozėms ir procedūroms (pvz., chirurginė intervencija). Gydytojai rekomenduoja nutraukti kraują skystinančių vaistų vartojimą dešimt dienų prieš ir po operacijos, kad operacija ir atsistatymas po jos vyktų kuo sklandžiau. Taigi ši rekomendacija apima ir polifenolių gausaus alyvuogių aliejaus vartojimą. Polifenolių gausus ypač tyras alyvuogių aliejus yra paprastas būdas praturtinti mitybą sveikatai naudingais papildais. Vartodami aliejų, stebėkite pasiektus rezultatus ir sveikatos pokyčius. Norėdami gauti daugiau patarimų kaip pagerinti sveikatą, pasitarkite su sveitaos priežiūros specialistu, kuris gali stebėti kraujo duomenis ir įvertinti rezultatus.

Kaip naudoti polifenolių gausų alyvuogių aliejų sveikatinimuisi

Teiginys apie sveikatingumą, pagrįstas ES reglamentu 432/2012, patikslino, kad teigiamas poveikis pasiekiamas tik kasdien vartojant 20g alyvuogių aliejaus, kuriame minimali polifenolių koncentracija siekia 250mg/kg. Todėl akivaizdu, kad nauda ir poveikis priklauso nuo gaunamos polifenolių dozės. Duomenų apie polifenolių gausaus aliejaus toksiškumą, naudojant jį kasdien nėra žinoma. Tokių duomenų nėra ir net apie ypač didelės polifenolių koncentracijos aliejaus kasdienio naudojimo toksiškumą. Todėl aliejus puikiai tinka žmonėms, norintiems gauti didesnį polifenolių kiekį , bet nenorintiems aliejaus vartoti ypač dideliais kiekiais. Taip pat jį renkasi tie, kurie skeptiškai žiūri į dirbtiniu būdu ekstrahuotų polifenolių preparatus.

Daug polifenolių turinčio aliejaus laikymas ir saugojimas

Šiluma, šviesa ir oras yra bet kurio ypač tyro pirmojo spaudimo aliejaus priešai.
Laikykite alyvuogių aliejų 12,5–15 °C temperatūroje – toliau nuo viryklės ar maisto gaminimo vietos.
Visada nedelsdami uždarykite dangtelį. Laikykite tamsioje, saulės spinduliams neprieinamoje vietoje.
Atidarius suvartokite per 4 savaites. Tai ypač svarbu kalbant apie daug polifenolių turintį alyvuogių aliejų, nes fenoliniai junginiai yra labai jautrūs aukščiau išvardintiems faktoriams. Todėl, jei netinkamai laikomas, per 12 mėnesių gali prarasti iki 50% polifenolių koncentracijos.

Kaip naudoti polifenolių gausų alyvuogių aliejų maistui gaminti

Polifenolių gausus alyvuogių aliejus turi aukštą dūmų tašką. Todėl tai yra visuomet saugesnis ir sveikesnis pasirinkimas nei kasdieniniam naudojimui skirtas alyvuogių aliejus. Kaitinant polifenolių gausus alyvuogių aliejus gali prarasti iki 40 proc. naudingų fenolinių junginių. Todėl kepimui geriausiai rinktis ne mažiau kaip 500 mg/kg
polifenolių koncentracijos alyvuogių aliejų. Taip galėsite mėgautis likusių po kepimo polifenolių (250 mg/kg) teigiamu poveikiu sveikatai.

Fenoliniai junginiai yra tirpūs vandenyje. Reiškia, kad juos sugeria maiste esantis vanduo ir taip perneša teikiamą naudą maistui – virtam ar troškintuin – nesvarbu. Polifenolių gausiam aliejui būdingas kartumas ir aštrumas susilpnėja kai jis vartojamas su bet kokiu skysčiu ar maistu. Todėl, užpiltas and daržovių, jis pagerina jų skonį ir maistinę vertę. Užpiltas ant mėsos, žuvies ir ankštinių daržovių, ne tik praturtina aromatą, bet ir pagerina skonį bei suteikia naudos sveikatai.

Pasiūlymas tiems, kurie jau žino galingą polifenolių gausaus aliejaus poviekį sveikatai. Pabandykite aliejaus pikantišką skonį derinti su jogurtu, desertais, šviežiais vaisiais, ledais ir net maišykite į mėgstamus kokteilius.

PASTABA: jei norite įmaišyti polifenolių gausų aliejų į kokteilį , tai darykite tik suplakę jį. Taip išvengsite hidrinimo.