DAUG POLIFENOLIŲ TURINTIS ALYVUOGIŲ ALIEJUS – NATŪRALUS ATSAKAS Į LĖTINES LIGAS.

Ankstyvojo derliaus alyvuogių aliejus

Kas vis dėlto yra daug polifenolių turintis alyvuogių aliejus?

„Daug polifenolių turintis “ alyvuogių aliejus yra nauja alyvuogių aliejaus kategorija. Ji aprobuota ES Sveikatos teiginių ženklinimo reglamentu 432–2012. Jame teigiama, kad alyvuogių aliejaus polifenoliai padeda apsaugoti kraujo lipidus nuo oksidacinės pažaidos. Tai reiškia, kad tai naudinga širdies sveikatai.

Teiginys apie sveikatingumą taikomas alyvuogių aliejui, kuriame yra ne mažiau kaip 250 mg/kg polifenolių. Jis ir remiasi būtinu kasdien suvartojamu kiekiu – 20 g (4 arbatiniai šaukšteliai). Tai rodo, kad daug polifenolių turinčio alyvuogių aliejaus nauda priklauso nuo kasdien gaunamos dozės.

Nuo 2012 m., kai buvo atrastas tikslus būdas išmatuoti polifenolių junginių kiekius alyvuogių aliejuje, daugėja alyvuogių augintojų, kurie specializuojasi ankstyvojo  derliaus nuėmimo ir perdirbimo metodų taikyme. Prie ankstyvojo derliaus alyvuogių aliejaus kategorijos atsiradimo daug prisidėjo ES finansuojama ARISTOIL Interred MED programa, skirta didelio polifenolių kiekį turinčio alyvuogių aliejui tirti. Tyrimas, truko 3 metus,   5 šalyse ir, tik apdorojus rezultatus, ir gavus išvadas apie naudingą poveikį sveikatai, buvo galutinai  patvirtinta ši nauja kategorija.

250 mg /kg yra minimali teiginio apie sveikatingumą riba. Tai yra gamintojai,  kurių alyvuogių aliejus turi mažesnę polifenolių koncentraciją negali naudoti teiginį apie sveikatingumą – apsaugą nuo  širdies ir kraujagyslių ligų.  Ankstyvojo derliaus alyvuogių aliejus gamyboje naudojami  specifiniai metodai. Tai leidžia pasiekti puikius polifenolių koncentracijos rezultatus. Kai kurių veislių alyvuogių aliejuje polifenolių  kiekis pasiekia daugiau nei 1000 mg/kg, 2000 mg/kg, o kartais net daugiau.*

Pasiūla didėja, kad būtų patenkinta paklausa. Kartu daugėja mokslinių tyrimų apie galimą daug polifenolių turinčio aliejaus naudą  ne tik širdies ir kraujagyslių sveikatai, bet ir lėtinių ligų profilaktikai ar net gydymui. Taip susiformavo naują kategorija: daug polifenolių turintis alyvuogių aliejus.

Daug polifenolių turintis alyvuogių aliejus kaip funkcinis maistas

Nuo to laiko padaugėjo mokslinių tyrimų. Vis labiau suvokiama, kad lėtinis uždegimas gali būti daugelio ligų, kurias laikome neišvengiamomis mūsų Vakarų kultūroje – autoimuninių, neurodegeneracinių, širdies ir kraujagyslių ligų ir daugelio vėžio formų, pagrindas.

Grupės Harvardo  universiteto mokslininkų paskelbtame straipsnyje „Uždegimas: vienijanti ligos teorija“ tai aprašoma taip:

Keturi medicinos apokalipsės raiteliai – vainikinių arterijų liga, diabetas, vėžys ir Alzheimerio liga – gali joti tuo pačiu žirgu: uždegimu.

Mūsų pirmoji apsauga nuo bet kokios ligos yra stipri imuninė sistema. O ji labai priklauso nuo mūsų gyvenimo būdo. Jį apibudina: mityba, poilsis, mankšta ir streso valdymas. O paprasčiau – gebėjimas vengti perdirbto maisto, cukraus ir aplinkos toksinų, kurie tiesiogiai įtakoja  laisvųjų  radikalų atsiradimą  ir sukelia oksidacinį stresą organizme.

Lėtinis uždegimas ir laisvieji radikalai yra du kaltininkai, kuriuos sušvelnina sveikas gyvenimo būdas.

Du plačiausiai ištirti fenoliniai junginiai, randami alyvuogių aliejuje, yra oleokantalis, žinomas dėl savo priešuždegiminių savybių, ir oleaceinas, kuris yra antioksidantas.  Mokslininkus sudomino kokią įtaką žmogaus organizmui turi didelė šių dviejų ir kitų, aliejaus elementuose aptinkamų, fenolinių junginių koncentracija. Tyrimų rezultatai  pritraukė sveikata besirūpinančių žmonių dėmesį ir paskatino dar kartą pažvelgti į tai,  kokią naudą sveikatai ir gyvenimo kokybei gali atnešti kasdieninis polifenoliais kupino aukščiausios kokybės ankstyvojo derliaus  alyvuogių aliejaus vartojimas.

Kas yra polifenoliai?

Polifenolis yra mažesnių fitocheminių medžiagų arba fenolinių junginių sankaupa. Tai šalutinis produktas arba metabolitas, susidarantis augalų fotosintezės metu. Tai procesas, kurio metu augalas saulės šviesos energiją paverčia chemine energija, būtina augimui, apsaugai ir dauginimuisi, o anglies dioksidą paverčia deguonimi.

Nors ir nėra tikslus, žodis polifenoliai alyvuogių aliejaus atveju tapo fenolio junginio sinonimu.

Šių fitonutrientų yra vaisiuose ir uogose, daržovėse, sveikuose grūduose, riešutuose, sėklose ir ankštiniuose augaluose, gėrimuose (kavoje, arbatoje ir vyne), riebaluose (alyvuogių aliejuje), taip pat prieskoniuose ir prieskoniuose.

Polifenoliai yra gerai žinomi dėl savo antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių. Ieškant būdų kaip mitybą praturtinti polifenoliais, ankstyvojo derliaus  alyvuogių aliejus yra universaliausias ir paprasčiausias  būdas tai padaryti.

Kas yra fenolio junginiai?

Alyvuogių aliejuje aptinkami  36 fenoliniai junginiai. Polifenolių randama didelėmis koncentracijomis tam tikrose alyvuogių veislėse, kai derlius nuimamas anksti ir apdorojamas tam tikromis sąlygomis.

Fenolių koncentracija priklauso nuo alyvuogių veislės, derliaus nuėmimo laiko, dirvožemio ir oro sąlygų, gamybos metodų ir temperatūrų, taip pat saugojimo, gabenimo ir platinimo priežiūros. Fenolinių junginių koncentracija  gali skirtis toje pačioje giraitėje ir kiekvienais metais.

Oleokantalis ir oleaceinas

Oleokantalis ir oleaceinas, kurių daugiausia yra alyvuogių aliejuje –  du plačiausiai ištirti fenoliniai junginiai poveikio sveikatai požiūriu.

Oleokantalis, pasižymi nepaprastomis priešuždegiminėmis savybėmis. Būtent jis sukelia deginantį pojūtį gerklėje, kartais pojūtis toks stiprus, kad net iššaukia kosulį. Jo poveikis labai panašus  į ibuprofeno poveikį.  

Oleaceinas yra antioksidantas ir alyvuogių aliejui suteikia kartumo.

Daug kartų žmonės, pripratę prie švelnaus ar net šiek tiek kartesnio aliejaus, klaidingai suvokia šį pojūtį manydami, kad aliejus sugedo. Tai labai toli nuo tiesos!

Ilgainiui  moksliniai tyrimai, atskleidė, kad fenolio junginiai turi specifinį sveikatą saugantį ir sveikatą gerinantį poveikį.

Šiuolaikinis mokslas

Klinikiniai tyrimai in vitro (laboratoriniai) ir in vivo (su gyvūnais ar žmonėmis) visame pasaulyje byloja apie  galimą daug polifenolių  turinčio alyvuogių aliejaus naudą. Šiuo metu daugiausiai  mokslinių tyrimų atliekama siekiant išsiaiškinti alyvuogių aliejų, kuriuose gausu oleokantalio arba ekstrahuoto oleokantalio, poveikį širdies ir kraujagyslių, autoimuninėms ir neurodegeneracinėms ligoms bei daugeliui vėžio formų.

Alzheimerio liga, reumatoidinis artritas, II tipo diabetas, Parkinsono liga ir daugelis vėžio formų: krūties, prostatos, kepenų, gaubtinės žarnos ir leukemija yra lėtinės ligos, būdingos Vakarų kultūrai.

Tyrimai parodė, kad oleokantalis, be teigiamo priešuždegiminio poveikio, taip pat gali padidinti vaistų veiksmingumą.

Kai kuriais atvejais nustatyta, kad sistemingai vartojant oleokantalį, pavyksta sumažinti receptinių vaistų dozę. Oleokantalis taip pat skystina kraują  ir turi kitų poveikių, kurie gali turėti įtakos vaistų dozei. Tai, žinoma, visada turi būti daroma tik pasitarus su gydytoju ir jam prižiūrint.

* Ar visada daugiau yra geriau?

Mokslininkų smalsumas , atradimų troškimas yra beribis. Ir tai puiku. Alyvuogių aliejuje aptikus  fenomenalų oleokantalio ir kitų fenolinių junginių kiekį,  buvo svarbu sužinoti kaip siejasi polifenolių kiekis ir poveikis sveikatai. Tai buvo ne tik įdomu, bet ir praktiškai svarbu. Reikėjo įsitikinti ar teisinga manyti, kad kuo daugiau polifenolių tuo stipresnis poveikis sveikatai.

Vykdant ARISTOIL Interreg MED programą, skirtą tirti geriausią  didelį polifenolių kiekį turinčių alyvuogių aliejų gaminimo patirtį, kilo daug klausimų:

Ar aukštas polifenolių kiekis yra tvarus – ar polifenolių kiekis išlieka laikui bėgant?

Ar polifenolių kiekis, kiekvieno derliaus metu išlieka toks pat  – ar tai buvo laiminga aplinkybių samplaika?

Ar daugiau iš tikrųjų yra naudingiau?

Jei pažvelgsime į tai, ką mokslininkai daro įvairiuose klinikiniuose tyrimuose su žmonėmis, pamatysime, kad jų naudojamuose alyvuogių aliejuose polifenolių kiekis yra nuo 700 iki 1000 mg/kg. Jie tiriamiesiems skiria  30–45 ml per dieną (1–3 šaukštus), o kartais ir du kartus per dieną. Eksperimentų metu buvo siekiama, kad skiriamas alyvuogių aliejus tik papildytų tiriamųjų kasdienę mitybą ir nieko nekeistų-  nei mitybos, nei gyvenimo.

Tad klausimas ar įtraukti į kasdieninę mitybą daug polifenolių turintį alyvuogių aliejų yra labai asmeniška. Labai svarbu įvertinti savo ir tų, kuriuos mylite ir rūpinatės sveikatos tikslus. Kai keičiate savo mitybą, svarbu stebėti organizmo atsaką. Naujų mitybos planų ar raciono pakeitimo  poveikis gali būti pastebėtas tik po  keleto mėnesių.

Alyvuogių aliejuje esantys fenoliniai junginiai neturėjo neigiamo poveikio net Kretoje, Graikijoje, kur jie suvartoja vidutiniškai 3 litrus alyvuogių aliejaus per mėnesį. Didelės polifenolių koncentracijos ypač tyras alyvuogių aliejus puikiai tinka asmenims, kurie nori  gauti didesnę polifenolių koncentraciją natūraliai, nevartodami didžiulio kiekio alyvuogių aliejaus arba maisto papildų – polifenolių ekstraktų.

Perteklinis polifenolių papildų vartojimas gali būti pavojingas, nes polifenolių,  išgaunamų iš alyvuogių aliejaus ir parduodamų tablečių, kapsulių arba tinktūros pavidalu toksiškumo tyrimų nebuvo atlikta pakankamai, kad būtų galima daryti išvadą apie galimą toksiškumą. Tačiau šiuo atveju tiktų vyno butelio ir gryno alkoholio analogija.

Būtina prisiminti, kad jei esate gydomi ar vartojate vaistus, praneškite savo sveikatos priežiūros specialistui, kad į savo racioną įtraukėte daug polifenolių turintį alyvuogių aliejų.

Ar didelis polifenolių kiekis išlieka ilgai?

TAT, Tarptautinė alyvuogių taryba, leidžia išpilstyti alyvuogių aliejų per vienerius metus nuo derliaus nuėmimo, o tinkamumo vartoti terminą nustatyti  – aštuoniolika mėnesių po išpilstymo.

Kuo arčiau derliaus nuėmimo, tuo polifenolių koncentracija aliejuje yra didesnė ir naudingas poveikis sveikatai yra stipresnis. Atsidarius tokio aliejaus butelį,  geriausia suvartoti per keturias–šešias savaites. Jei kasdien vartojama kaip maisto papildas, tai rekomenduojama išgerti  20–45 gramus arba 1–3 šaukštus per dieną.

Už daug polifenolių turintį aliejų mokėsite brangiau ne tik dėl jo mokslo patvirtintos  naudos sveikatai, bet taip pat dėl ​​to, kad gamybos metodai, derliaus nuėmimas, sandėliavimas, transportavimas ir platinimas reikalauja daugiau sąnaudų, tačiau tai verta.

Šiam aliejui reikia daugiau dėmesio net kai jis atsiduria jūsų virtuvės lentynoje …

Daug polifenolių  turinčio alyvuogių aliejaus laikymo ypatumai

Oras, šiluma ir šviesa yra alyvuogių aliejaus kokybės priešai, ypač jie kenksmingi daug polifenolių turinčiam alyvuogių aliejui, todėl laikykite jį vėsiai, greitai uždenkite dangtelį po vartojimo ir gamindami laikykite atokiai nuo viryklės.

Atidarius laikykite šaldytuve (geriausia daržovių skyrelyje), kad išsaugotumėte polifenolių kiekį. Aliejus gali šiek tiek sukietėti, bet greitai suskystėja, jei jį įsipilsite prieš naudojimą.

Informacijos šaltiniai:

  • Marilyn Harding The Who, What, Why and Where of High Phenolic Olive Oil https://bit.ly/3dMbjIF
  • Reinforcement of Mediterranean olive oil sector competitiveness through development and application of innovative production and quality control methodologies related to olive oil health protecting properties;- INTERREG MED PROGRAMME (2014 – 2020); – https://bit.ly/3ozozGv
  • Harvard Health Publishing Understanding acute and chronic inflammation,  2020; https://bit.ly/3lNp5z4
  • V. Lobo, A. Patil, A. Phatak, and N. Chandra /Free radicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health/ Pharmacagnosy  Review / 2010, https://bit.ly/3GtZ6od
  • Gary K Beauchamp 1, Russell S J Keast, Diane Morel, Jianming Lin, Jana Pika, Qiang Han, Chi-Ho Lee, Amos B Smith, Paul A S Breslin / Phytochemistry: ibuprofen-like activity in extra-virgin olive oil/ https://bit.ly/304eqbq