GRANATŲ VAISIŲ SULTYS: SVEIKA PRIKLAUSOMYBĖ.

  • Naujienos
Granatų sultys

Granatų vaisių sultys atlieka svarbų vaidmenį užkertant kelią įvairioms pavojingoms ligoms, tokioms kaip aukštas kraujospūdis, hipercholesterolemija, oksidacinis stresas, hiperglikemija ir įvairūs uždegiminiai veiksniai. Įrodyta, kad tam tikros granatų sudedamosios dalys, tokios kaip polifenoliai, turi antioksidacinį, priešuždegiminį ir priešvėžinį poveikį.

Granatai (Punica granatum L.) buvo naudojami medicinos reikmėms nuo seniausių laikų. Šiandien yra klinikinių įrodymų, patvirtinančių tam granatų vaisių sulčių ir ekstraktų, naudą.


Išsamus granatų ekstrakto biologiškai aktyvių medžiagų tyrimas parodė galimą jų taikymą labiausiai paplitusių vėžio formų prevencijai. Klinikinių tyrimų metu buvo siekiama išsiaiškinti kokį poveikį šios medžiagos turi ląstelių regeneracijai ir žmonių sveikatai. Tyrimų rezultatai patvirtino granatų prevencinį poveikį.

Granatų vaisių sultys yra 124 skirtingų natūralių ir cheminių medžiagų šaltinis, kai kurios turi priešuždegiminį ir antioksidacinį poveikį vėžio ląstelėms.

Šiandien žinomas, moksliškai pagrįstas granatų sulčių naudingas poveikis organizmui :

Prostatos vėžys: kasdien suvartojant stiklinę granatų sulčių, lėtėja prostatos vėžio ląstelių vystymasis.

-Aukštas kraujospūdis: Yra tyrimų, kurie rodo, kad kasdien vartojant 50–200 ml granatų sulčių per metus, sistolinis kraujospūdis gali sumažėti iki 5–21 proc. Kai kurie tyrimai įrodo ir diastolinio kraujospūdžio sumažėjimą.

-Cholesterolis: Kai kurie tyrimai rodo, kad granatų sultys gali sumažinti „blogojo“ (MTL) cholesterolio kiekį.

-Vainikinių arterijų liga: naujausių tyrimų rezultatai rodo, kad granatų sulčių vartojimas gali pagerinti širdies kraujotaką.

-Aterosklerozė: Naujausi tyrimai rodo, kad granatų sulčių vartojimas gali būti naudingas miego arterijoms, užkertant kelią jų siaurumui ir riebalų kaupimuisi.

-Raumenų skausmas. Naujausi duomenys rodo, kad granatų sulčių vartojimas du kartus per dieną 15 dienų gali sumažinti tam tikrų raumenų skausmą po treniruotės.

-Metabolinis sindromas: Remiantis naujausiais tyrimais, kasdien vartojant granatų sultis per mėnesį, atrodo, pagerėja metabolinių sindromų turinčių paauglių kraujotaka.

-Kiti negalavimai: apklausos rodo teigiamą granatų vartojimo poveikį įvairioms sveikatos problemoms (žarnyno infekcijai, viduriavimui, hemorojus, dizenterijai, menopauzės simptomams ir kt.).


Reziumė:

Tyrimai ir apklausos taip pat įrodė, kad granatų ir jų sulčių antioksidacinis aktyvumas yra intensyvesnis nei raudonojo vyno ir žaliosios arbatos. Nuostabios granatų savybės patvirtina įsitikinimą, kuris sako: „granatų sultis kasdien gersi – ligų išvengsi “.
Taigi, pradėkite vartoti granatus kasdien – nevengite priklausomybės nuo jų malonaus kvapo ir skonio, nes tai gali būti sveika.

Orientacinė bibliografija:

-Zarfeshany Α., Asgary S. & Haghjoo Javanmard S. (2014). „Galingas granatų poveikis sveikatai“. Adv. Biomed Res. 2014 (kovas), 3: 100.

  • Heberis D. (2011). 10 skyrius: Granatų ellagitaninai, „Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects“, 2 leidimas (Redaguoti: Iris F. F. Benzie & Sissi Wachtel-Galor).

-Nacionalinis vėžio institutas (2016). Prostatos vėžys, mityba ir maisto papildai (PDQ) – sveikatos profesionali versija: Granatas: apžvalga. Šaltinis: https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/hp/prostate-supplements-pdq#link/_79_toc

DEMETRIOS P. BERTZELETOS

Klinikinė dietologė – mitybos specialistė, magistrė

Visos Graikijos dietinės mitybos asociacijos visuomenės sveikatos ekspertų komanda

Visos Graikijos dietinės mitybos asociacijos sporto dietos ekspertų komanda

Grigoriou, 29, Tripolis

Telefono numeris: 2710 232364

paštas: bertzeletos@gmail.com

Svetainė: www.bertzeletos.gr

Tinklaraštis: nutripolitics.blogspot.gr