KAIP IŠSIRINKTI DAUG POLIFENOLIŲ TURINTĮ ALYVUOGIŲ ALIEJŲ?

Ankstyvojo derliaus aliejus

Daug polifenolių turintis ankstyvojo derliaus ypač tyras alyvuogių aliejus yra ženkliai brangesnis nei įprastas ypač tyras alyvuogių aliejus. Mat , aliejus gaminamas tik iš dar neprinokusių alyvuogių ir jo išeiga ženkliai mažesnė nei tradiciškai gaminamo alyvuogių aliejaus, o tai turi įtakos kainai. Taip pat tokio aliejaus kainą įtakoja ir didesnė įrangos (pvz.: rezervuarų) bei technologinių procesų (pvz.: temperatūros kontrolė) savikaina. Tad natūralu, kad norisi neapsirikti renkantis brangesnį, bet neabejotinai daugiau naudos sveikatai teikiantį alyvuogių aliejų.

Štai keletas patarimų į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis vis labiau populiarėjantį ankstyvojo derliaus alyvuogių aliejų.

1. Produkto ženklinimas

KIekvienas savo reputacija besirūpinantis daug fenolių turinčio aliejaus gamintojas stengsis pranešti pirkėjui, kad jo į rinką tiekiamas produktas atitinka ES reikalavimus , keliamus naudą (poveikį) sveikatai deklaruojantiems produktams. Todėl pravartu ant butelio etiketės ieškoti ” teiginio apie sveikatingumą ” simbolį. Jo grafinė išraiška nėra reglamentuota – kiekvienas gamintojas sukuria savo, tačiau dažniausiai simbolį sudaro žodžiai Health Claim ir skaičiai 432 – 2012. Toks žymėjimas yra nustatytas ES reglamentu Nr. 432 – 2012 ir reiškia , kad fenolių koncentacija 20 g produkto yra didesnė nei 5 g ir , kad siekiant teigiamo poveikio sveikatai, būtina kasdien išgerti bent 20 g ( valgomą šaukštą) aliejaus.

Ankstyvojo derliaus alyvuogių aliejai skiriasi fenolinių junginių koncentracija. Kuo didesnė jų koncentracija tuo didesnės kainos galima tikėtis. Kitą vertus – kuo didesnė fenolių koncentracija, tuo mažiau aliejaus reikia išgerti , kad gauti norimą poveikį sveikatai ir čia pirkėjas gali sutaupyti net mokėdamas brangiau už didesnės fenolių koncentracijos aliejų.

2. Analizės sertifikatas.

Rekomenduojama, prieš įsigijant daug polifenolių turintį alyvuogių aliejų, išsiaiškinti kokią polifenolių koncentraciją deklaruoja alyvuogių aliejaus gamintojas arba jo atstovas rinkoje. Tai padaryti labai paprasta – tereikia paprašyti, kad gamintojas ar jo atstovas pateiktų analizės, atliktos nepriklausomoje laboratorijoje, sertifikatą. Tik ne mažiau kaip 250 mg / kg polifenolių koncentraciją turintys alyvuogių aliejai gali būti priskiriami daug polifenolių turinčių alyvuogių aliejų kategorijai ir naudoti teiginius apie sveikatingumą.

Patikimas gamintojas ar tiekėjas mielai pasidalins analizės dokumentu ir suteiks visą jus dominančia informaciją apie aliejų. Dažnu atveju šią informaciją galima aptikti gamintojo ar jo atstovo tinklalapyje.

Taip jus galėsite palyginti kelių gamintojų kainas, atsižvelgiant į fenolių koncentracijos rodiklius.

3. Tinkamumo vartoti terminas

Jei jau įsigijote daug polifenolių turintį alyvuogių aliejų, jums gali būti įdomu sužinoti kaip jį vartoti, kad gautum kuo daugiau naudos sveikatai.

Tinkamai laikomas ( 12.5°-15°C) temperatūroje, daug fenolių turintis aliejus gali būti naudojamas net 18 mėnesių po derliaus nuėmimo.

Jei jau atidarėte butelį, daug fenolių turintis alyvuogių aliejus turi būti suvartotas per 4 savaites. Vartojant ilgesnį nei 4 savaites, mažėja fenolių koncentracija, o kartu ir potencija – teigiamas poveikis sveikatai.

4. Labai svarbu pakuotė

Oras, šviesa ir šiluma – faktoriai, kurie neigiamai veikia daug fenolių turinčio aliejaus kokybę.Buteliai turi būti tamsūs arba nepermatomi. Idealu jei aliejus yra išpilstytas į nerūdijančio plieno butelius, nes būtent tokius butelius išpilstyto aliejaus polifenolių koncentracija krenta labai lėtai ir aliejaus paveikimus sveikatai išlieka net iki galiojimo termino pabaigos.

Pakuotės tvarumas – kitas svarbus daug polifenolių turinčio alyvuogių aliejaus pasirinkimo faktorius. Gamintojai, kuriems tai svarbu aliejų išpilsto į minimalistinius, lengvai perdirbamus butelius.

5. Skonio ir aromato aprašymai

Daug fenolių turintis ypač tyras alyvuogių aliejus yra aštresnis ir kartesnis nei tradicinis ypač tyras alyvuogių aliejus. Tai – tik dėl didesnės fenolinių junginių koncentracijos ir byloja apie gerą alyvuogių aliejaus kokybę. Šviežios žolės aromatas, vaisių, daržovių skonių intenyvumas priklauso nuo alyvuogių iš kurių buvo išspaustas aliejus veislės. Todėl patariama ragauti įvairių veislių ankstyvojo derliaus alyvuogių aliejų. Taip išsirinksite mėgstamiausią ir išmoksite derinti su įvairiais patiekalais.

6. Rūgštingumas

Visiems aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejams keliamas rūgštingumo reikalavimas. Jei aliejaus rūgštingumas viršija 0,8 %, toks aliejus negali būti priskirtas minėtai kategorijai. Rūgštingumas parodo koks kiekis pažeistų alyvuogių pateko į aliejaus spaudyklą. Neprinokusios alyvuogės turi daugiau polifenolių, nes joms bręstant , polifenoliai pereina į alyvuogių kauliukas, kad jiems nukritus ant žemės, jie būtų apsaugoti nuo žalingo aplinkos poveikio ir turėtų daugiau galimybių išleisti šaknis ir išlikti. Ankstyvojo derliaus alyvuogės turi būti surenkamos ir pristatytos į aliejaus spaudyklą per kelias valandas nuo derliaus nuėmimo. Paprastai tokios alyvuogės turi ypač mažą rūgštingumą – mažesnį nei 0,3 %. Taip pat verta žinoti, kad ES alyvuogių aliejaus ženklinimo reikalavimai neįpareigoja gamintoją nurodyti rūgštingumą, tačiau jį sužinoti labai paprasta. Tereikia gamintojo ar tiekėjo užklausti jau aukščiau minėtą analizės sertfikatą.