KEPTAS ĖRIUKAS SU BULVYTĖMIS GRAIKIŠKAI.

Keptas ėriukas su bulvytėmis - puikus graikiškas receptas

Puikus vieno populiariausių graikiškų patiekalų – keptas ėriukas su bulvytėmis – receptas! Graikai mėgsta ėrienos patiekalus ir moka gerai juos pagaminti. Jiems šis patiekalas visada gaunasi sultingas, švelnus ir skleidžiantis apetitą žadinančius kvapus. Keptas ėriukas su bulvytėmis, iškeptas pagal šį tradicinį graikišką receptą papuoš ne vieną šventinį stalą, mielieji.

Yra dvi gudrybės, kurias žinodami esate pasmerkti iškepti tobulą kepsnį: naudokite stiprius, intensyvaus skonio prieskonius ir kepkite lėtai. Ėriena yra labai intensyvaus skonio, todėl ją geriausia pagardinti kvapniais prieskoniais. Rozmarinas, česnakas ir šviežiai malti pipirai puikiai dera prie šio tradicinio graikiško patiekalo.

Jei orite, kad prieskoniai kaip galima giliau įsiskverbtų į mėsą, kiekvieną česnako puselę supjaustykite į 4 skilteles, aštriu peiliu padarykite mažas skylutes kojose ir įkiškite į jas česnaką. Lėtai skrudinamas česnakas ištirps ir įsigers į mėsą, suteikdamas jai intensyvų, kvapnų skonį.

Kad tradicinis graikiškas avienos kepsnys nukristų nuo kaulo, kepkite jį 180 C temperatūroje apie 2,5–3 valandas, priklausomai nuo gabalo dydžio. Geriausias būdas sužinoti, ar jūsų ėriena iškepta, yra mėsos termometras. Kai jis rodo 77 °C , reiškia kepsnys paruoštas. Galiausiai nepamirškite apversti ir patepti mėsos, kad ji būtų graži ir drėgna!

Graikijoje, ruošiant graikišką avienos kepsnį, įprasta bulves dėti į tą pačią keptuvę su ėriena, kad jos persismelktu mėsos sultimis ir aromatu. Pagrindinis trūkumas yra tas, kad bulvės nėra tokios traškios, kaip iškeptos pačios. Taigi jūs turite nuspręsti, ar norite paaukoti šiek tiek traškumo dėl papildomo skonio.

Mums reikės:

  • 1 ėriuko kojos (1,2 kg) ar daugiau,
  • 1,5 kg bulvių,
  • 4 skiltelių česnako,
  • žiupsnelio kvapnių graikiškų rozmarinų,
  • druskos ir šviežiai maltų pipirų,
  • 100 g švelnių garstyčių,
  • 100 g medaus arba 200 ml balzaminio kremo su medumi,
  • 1 šaukštelio juodojo cukraus (nebūtinai),
  • 1 arba 1/2 stiklinės sauso baltojo vyno arba natūralių granatų sulčių,
  • 4-5 šaukštai ypač tyro alyvuogių aliejaus

Gaminame

Įkaitinkite orkaitę iki 180C . Įdėkite ėrieną į didelę kepimo skardą ir peiliu sugraužkite mėsos paviršių. Aštriu peiliu ėriuko paviršiuje padarykite mažas skylutes (8-9).

Česnaką susmulkinkite į 3-4 skilteles. Kiekvieną ėriuko skylutę užpildykite česnaku ir rozmarinu. Apšlakstykite 1-2 šaukštais alyvuogių aliejaus ir gerai pagardinkite druska bei pipirais. Į kepimo skardą supilkite 1 – 1/2 stiklinės granatų sulčių arba baltojo vyno ir uždenkite aliuminio folija. Kepame įkaitintoje orkaitėje 1 1/2 valandos.

Bulvės ir ėriena verda skirtingu laiku, todėl bulves reikėtų dėti vėliau.Po 1 – 1/2 valandos išimkite kepimo skardą iš orkaitės, išvyniokite aliuminio foliją ir sudėkite bulves (supjaustytas griežinėliais ir gerai pagardintas druska ir pipirais). Apšlakstykite 1-2 šaukštais alyvuogių aliejaus. Šiuo metu kepimo skardoje turi likti pakankamai skysčio.Ant kepimo skardos uždėkite šiek tiek aliuminio folijos ir kepkite dar 1 valandą.

Ištraukite keptuvę iš orkaitės ir išvyniokite aliuminio foliją. Šiuo metu keptuvėje turi likti šiek tiek vyno, o jūsų graikiškas avienos kepsnys turėtų būti beveik iškepęs, bet dar neįgijęs spalvos.

Paruoškite graikiško avienos kepsnio glajų. Balzaminį kremą su medumi sumaišykite su garstyčiomis ir citrinos sultimis. Kepimo šepetėliu aptepkite avieną ir bulves glajumi. Užbarstykite šiek tiek rudojo cukraus (nebūtina), kad mėsa taptų traškesnė.

Dėkite atgal į orkaitę (neuždengtą) ir kepkite dar 20-25 minutes, kol ėriena gražiai paskrus. Prieš patiekdami leiskite mėsai pailsėti 5 minutes.

Mėgaukitės šiuo skaniu glazūruotu graikišku avienos kepsniu su kreminiu tzatziki padažu!