PRIEŠ UŽDEGIMINĖ DIETA: KAS TAI? (I)

  • Naujienos
Priešuždegiminė dieta

Uždegimas paprastai siejamas su įvairiomis traumomis ir sužeidimais, tačiau uždegimas yra daugelio ligų ir patologinių procesų pagrindinė problema.

Apskaičiuota, kad uždegimas yra  daugiau nei 50 % mirtinų ligų pasaulyje pagrindinė priežastis – širdies ir kraujagyslių ligų, virškinimo problemų (kolito, opų, nesandarus žarnyno), artrito, osteoporozės, vėžio, Parkinsono, Alzheimerio liga ir nutukimo. Uždegimas netgi gali būti nuotaikos ir psichinės sveikatos sutrikimų, tokių kaip dirglumas ar depresija, veiksnys.

Visi esame patyrę uždegimą ir manome, kad tai –  traumos ar alergijos,  gerklės skausmo padarinys. Pažeista kūno vieta tinsta, parausta, skauda, ​​sumažėja  judrumas ar funkcionalumas. Taip pasireiškia  vadinamasis ūmus uždegimas, kuris yra organizmo gynybinė reakcija į sužalojimus, infekcijas ir (arba) ligas. Taip organizmas užsitikrina greitą kraujo tiekimą paveiktai kūno daliai, patyrusią priepuolį, kad ją atstatyti. Tai – greitas ir ribotos trukmės atsakas, nes išnyksta per kelias valandas ar dienas.

Tačiau šiame straipsnyje mes kalbame apie kitą kūno uždegimo rūšį, kurią galime apibūdinti kaip lėtinį, nes jis tęsiasi laikui bėgant; kartais jis neatpažįstamas, daug žmonių kenčia nuo jo net nežinodami apie tai. Šis uždegimas gali paveikti mūsų audinius, pakenkti ląstelėms ir laipsniškai pakenkti mūsų sveikatai. Rezultatas – blogesnė mūsų gyvenimo kokybė dėl pasireiškusių aukščiau minėtų ligų.

Šį vadinamąjį lėtinį uždegimą organizme gali sukelti įvairios priežastys: negydomos infekcijos; aplinkos veiksniai, tokie kaip tarša, darantys įtaką geriamo vandens kokybei ir orui, kuriuo kvėpuojame; dieta ir gyvenimo būdas.

Infekcija yra problema, kuri mus ištinka ir reikia spręsti medicininiu būdu. Oro užterštumas yra mūsų laikų problema, nuo kurios vargu ar galime pabėgti, jei gyvename mieste. Tačiau mityba ir gyvenimo būdas yra pasirinkimai, už kuriuos esame visiškai atsakingi.

Tik nuo mūsų pačių priklauso ar iš raciono bus pašalinti tie dalykai, kurie sukelia uždegimą ir ligas. Ar sąmoningai atsisakysime maisto, žalojančio mūsų fizinę, psichinę ir emocinę sveikatą.

Uždegimą sukeliančios medžiagos ir maisto produktai.

Visų pirma, turime žinoti, kurios yra pagrindinės uždegimą sukeliančios medžiagos ar maisto produktai. Tik tuomet galėsime kuo daugiau jų pašalinti iš savo virtuvės lentynų, mitybos ir gyvenimo.

Maisto produktai su aukštu glikemijos indeksu: padidėjęs cukraus kiekis kraujyje, suaktyvėjusi citokinų gamyba sukelia uždegimą. Ženkliai padidėjęs citokinų kiekis byloja apie prasidėjusį uždegimą. Jie labai dideliais kiekiais gali atsirasti vidiniuose pilvo riebaluose. Tai labai pavojinga nes gali sukelti širdies ir kraujagyslių problemų. Todėl privalome atsisakyti: cukraus ir saldiklių. Nors jie nesuteikia kalorijų, tačiau įrodyta, kad jie sukelia insulino atsaką. Taip pat ir rafinuotų miltų, perdirbtų konditerijos gaminių, perdirbtų sulčių  ir gaiviųjų  gėrimų ir kt.

Hidrinti ir iš dalies hidrinti riebalai, margarinai, augaliniai aliejai: saulėgrąžų, sojų. Šių riebalų yra beveik visuose perdirbtuose maisto produktuose, todėl turime atidžiai perskaityti perkamų maisto produktų sudedamųjų dalių sąrašą. Taip turime vengti labai daug omega 6 riabalų rugščių. Jos, nors ir reikalingos organizmui, turėtų būti vartojamos teisingame balanse ir kartu  su Omega 3.

Dešros ir perdirbta mėsa: dešros, rūkyta ir sūdyta mėsa yra susijusios su širdies ligų, gaubtinės žarnos ir skrandžio vėžio rizika. Šio tipo maistas yra sudarytas iš likučių ir dažnai jame yra konservantų bei toksiškų medžiagų. Paprastai jos yra pridedamos siekiant suteikti skonį, spalvą ir pailginti galiojimo laiką.

Alkoholis: alkoholis yra neurotoksinė ir neurouždegiminė medžiaga, kuri pažeidžia kepenis ir inkstus. Taip pat padidina žarnyno pralaidumą, todėl toksinai patenka į kraują, naikina žarnyno mikrobiomą. Šitaip alkoholis paveikia imuninę sistemą ir galiausiai sukelia uždegimines ligas: artritą, diabetą, širdies ligas, hepatitą, ūminį pankreatitą ir kt.. Teoriją, kad taurė vyno per dieną yra naudinga sveikatai, neseniai paneigė PSO. Ši organizacija rėmėsi Įvairiais moksliniais tyrimais, kurie parodė, kad tai toli gražu neduoda naudos, o daro didelę žalą. Tiesą sakant, apskaičiuota, kad dėl alkoholio vartojimo sukeltų širdies ligų kasmet miršta apie 800 000 žmonių. O be to, alkoholio vartojimas padidina riziką susirgti įvairių rūšių vėžiu.

Pieno produktai: ar pieno produktai sukelia uždegimą, yra labai diskutuojama medicinos bendruomenėje ir nieko įtikinamo pasakyti negalima. Tačiau, be gyvulinių, yra ir augalinių kalcio šaltinių – migdolai, sezamo sėklos, brokoliai, špinatai, lapiniai kopūstai ir kt. Tiesą sakant, kalcio pasisavinimas vartojant pieno produktus taip pat yra diskusijų objektas. Bet kuriuo atveju pieno produktų išbraukimas iš savo raciono yra asmeninis pasirinkimas, tačiau jį visada reikia vartoti saikingai ir įsitikinti, kad jie yra ekologiški ir gaunami iš atsakingai ir oriai auginamų gyvūnų.

Medikamentai: aspirinas, ibuprofenas ir kiti vaistai nuo uždegimo yra vieni iš labiausiai vartojamų vaistų visame pasaulyje. Šie vaistai veikia blokuodami uždegimą sukeliantį biocheminį kompleksą (prostaglandinus), stabdydami jo procesą ir taip sumažindami skausmą. Nors kartais jų reikia griebtis, reguliarus vartojimas gali sukelti šalutinį poveikį, pavyzdžiui, kepenų, inkstų ir žarnyno gleivinės pažeidimus. Todėl pageidautina juos naudoti tik tada, kai jų reikia. Daug polifenolių ir vitamino E turintis ankstyvojo derliaus alyvuogių aliejus yra natūrali alternatyva be šalutinių poveikių. Jo sudėtyje yra fenolinių junginių – oleokantalis ir oleaceinas. Kaip paaiškėjo, polifenoliai yra galinga natūrali priešuždegiminė medžiaga, vadinama natūraliu ibuprofenu.